Ziekte van Rendu-Osler-Weber | Erfelijkheid.nl (2024)

De ziekte van Rendu-Osler-Weber (ROW) is een erfelijke aandoening van de bloedvaten.

Bij Rendu-Osler-Weber is er iets mis met de verbindingen tussen de bloedvaten. Die verbindingen tussen de slagaders en de aders zijn breder dan bij mensen die geen ROW hebben. Dat komt omdat iemand op die plekken de dunne bloedvaatjes (haarvaten) mist. Maar meestal zijn die verbindingen klein. Ze heten teleangiëctasieën en zijn vooral te vinden op het gezicht en de vingers. Maar ook wel op de slijmvliezen van de neus, de mond en van maag en darmen. Die teleangiëctasieën kunnen gaan bloeden. Mensen met ROW hebben vaak al vanaf de kinderleeftijd bloedneuzen.

Soms heeft iemand grotere afwijkingen van de bloedvaten. Die afwijkingen kunnen in elk orgaan zitten, maar vooral in de hersenen, de lever en de longen. Deze grotere afwijkingen heten arterioveneuze malformaties of AVM. Bij arterioveneuze malformaties krijg je minder snel bloedingen dan bij teleangiëctasieën.

Er zijn meerdere types van de ziekte van Rendu-Osler-Weber. De belangrijkste types zijn ROW type 1 en ROW type 2. Bij type 2 hebben mensen meestal minder klachten dan bij type 1. Bij type 1 zijn er vaker problemen met de longen en hersenen, dan bij type 2.

Mensen met ROW krijgen het advies om bij een corona-test (COVID-19) alleen een keel-uitstrijkje te laten afnemen.

Heb je een vraag? erfolijnZiekte van Rendu-Osler-Weber | Erfelijkheid.nl (1)erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN

Ziekte van Rendu-Osler-Weber | Erfelijkheid.nl (2024)

FAQs

Ziekte van Rendu-Osler-Weber | Erfelijkheid.nl? ›

Ja, de ziekte van ROW is autosomaal dominant erfelijk. Dat betekent dat je de ziekte kunt krijgen als je van één ouder de verandering in een gen erft. Meestal heeft die ouder ook ROW, maar de ziekte wordt niet altijd herkend. Ook kan het zo zijn dat de ouder later kenmerken krijgt van de ziekte dan zijn of haar kind.

Hoeveel mensen hebben Rendu Osler Weber? ›

De aandoening is zeldzaam. Naar schatting komt ROW in Nederland bij 1 op de 3.000 tot 5.000 mensen voor. Doordat de ziekte zo weinig voorkomt, hebben de meeste artsen er weinig ervaring mee en kan de diagnose gemakkelijk over het hoofd gezien worden.

Wat is de ziekte van Weber? ›

De ziekte van Rendu Osler Weber (ROW) is een erfelijke aandoening van de bloedvaten. Sommige bloedvaten in uw lichaam worden wijder, doordat u een bepaald eiwit mist. Deze bloedvaten kunnen makkelijker scheuren en een bloeding veroorzaken. Jaarlijks komen er in Nederland ongeveer 100 nieuwe ROW patiënten bij.

Welke bloedvaten ontbreken bij Row? ›

Bloedingen. Bij mensen met de ziekte van Rendu-Osler-Weber ontbreken de haarvaatjes tussen de aders en slagaders. Veroorzaakt uitzettingen van bloedvaten die gemakkelijk bloeden door hun dunne wand.

Wat is PAVM? ›

Een aberrante communicatie tussen één of meerdere longslagaders en één of meerdere longaders met een anatomische intrapulmonale rechts-linksshunt tot gevolg. Synoniem(en): PAVM.

Wat is de ziekte van Sturge Weber? ›

Wat is deze aandoening? Het Sturge-Weber syndroom (SWS) is een variabele aandoening met een progressief beloop dat op zich moeilijk te voorspellen valt. De kernsymptomen zijn een wijnvlek, meestal eenzijdig op het voorhoofd en rondom het oog. Het syndroom van Sturge-Weber is aangeboren, maar niet erfelijk.

Is vasculitis een auto immuunziekte? ›

Primaire vasculitis wordt gezien als een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem van een patiënt ontspoord is. Er zijn veel verschillende vormen van vasculitis, waarbij vaak een indeling wordt gemaakt op grond van de grootte van de aangedane bloedvat: groot, middelgroot en klein.

Is de ziekte ALS erfelijk? ›

Nee, meestal is ALS niet erfelijk. Bij 5 tot 10 op de 100 mensen (5-10%) is het wel erfelijk. Als het om de erfelijke vorm van ALS gaat, dan gaat de overerving meestal zo: iemand kan de aandoening krijgen als hij of zij van één van de ouders de verandering in het gen krijgt. Dit heet autosomaal dominant erfelijk.

Is een spierziekte altijd erfelijk? ›

Genetische veranderingen kunnen op verschillende manieren overgaan op de volgende generatie. Als één ouder een spierziekte heeft, hebben de kinderen soms kans om deze ook te krijgen en soms niet. Het kan ook zijn dat een kind een spierziekte erft, terwijl beide ouders geen klachten hebben.

Is AVM gevaarlijk? ›

Soms is er alleen (acute) hoofdpijn, maar er kunnen zich ook uitvalsverschijnselen, bewusteloosheid of epilepsie voordoen. Bij ernstige bloedingen kan men zelfs acuut overlijden. Bloedingen uit een AVM kunnen op iedere leeftijd voorkomen, maar meestal treft het relatief jonge mensen (vaak tussen de 20 en 40 jaar).

Waar zitten de meeste bloedvaten in je lichaam? ›

De grootste hoeveelheid bloed bevindt zich in de aderen of venen. Binnen het veneuze stelsel heerst een relatief lage bloeddruk. In de slagaders of arteriën bevindt zich maar een relatief klein deel van het bloed, maar hier heerst een hoge druk.

Hoe verwijden bloedvaten? ›

Vasodilatatie is het verwijden van de bloedvaten door middel van de daar aanwezige spieren. Het doel hierbij is de bloeddruk te verlagen. Dit kan nodig zijn bij onder andere een te groot extracellulair volume, wanneer men ligt en/of slaapt en bij een hoge omgevingstemperatuur.

Welke bloedvaten lopen naar het hart? ›

Kransslagaders zijn kleine bloedvaatjes die aan de buitenkant van de hartspier lopen. Ze liggen er als een soort krans omheen en voeren bloed aan richting het hart. Er zijn 2 hoofdtakken: de linker- en rechterkransslagader. Deze vertakken zich beide in steeds kleiner wordende vaten.

Wat is Rendu Osler Weber? ›

De ziekte van Rendu-Osler-Weber is een ziekte van de bloedvaten. Op sommige plaatsen zijn er directe verbindingen tussen de slagaders en de aders. Er bestaan verwijde haarvaten (teleangiëctasieën), maar ook grotere ongewone vaatverbindingen (arterioveneuze malformaties of AVM).

Wat is AVM hersenen? ›

Een Arterio-veneuze malformatie (AVM) is een misvorming in het bloedvatstelsel. Er is sprake van een kortsluiting tussen slagader (arterie) en een ader (vene). Normaal voert een slagader onder hoge druk bloed met zuurstof aan.

Wat is een AVM Rupture? ›

Een AVM (arterioveneuze malformatie) is een aandoening waarbij de aansluiting tussen slagaders en aders misvormd is. Normaal zijn slagaders en aders via een fijn netwerk van haarvaatjes netjes met elkaar verbonden.

Hoeveel mensen hebben ziekte Von Willebrand? ›

De ziekte van Von Willebrand is de meest voorkomende erfelijke stollingsstoornis en komt mogelijk bij 1 procent van de Nederlandse bevolking voor.

Wat is de ziekte van Marfan? ›

Het syndroom van Marfan is een erfelijke aandoening waarbij je lichaam niet goed bindweefsel aanmaakt. Door het syndroom wordt het bindweefsel zwakker en kan het makkelijk kapot gaan. In het hart kan daardoor de aorta wijder worden of de hartklep gaan lekken.

Wat is HHT? ›

Rendu-Osler-Weber (ROW, ook wel HHT genoemd) is een erfelijke vaataandoening waarbij er een tekort is aan bepaalde stofjes in de vaatwand. Daardoor herstellen kleine beschadigingen aan de vaatwand niet.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 5612

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.